top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Uitendaal-Drost

Ontspannen moederschap? Hoe dan?

Er "moet" zoveel tegenwoordig! Je racet van het schoolplein naar je werk. Als je iedereen de deur uit hebt gekregen met bijbehorende school-/gymspullen, drinkflessen, pauzehappen en broodtrommels "begint" jouw dag pas. Op je werk heb je zo je verplichtingen en wil je laten zien wat jij in je mars hebt. Thuis moeten kinderen naar sport, muziekschool of kinderfeestje worden gebracht. En net als je denkt dat je alles goed georganiseerd hebt, gaat het toch weer net even anders. Schakelen, opvang regelen, boodschappen doen, koken, eten, opruimen, kind helpen met huiswerk, kinderen naar bed brengen, nog even wat voorbereiden voor morgen ... eigenlijk moet je nodig je vriendin of moeder bellen ... als je uitgevloerd met je wasgoed op de bank ploft, bedenk je dat je van plan was om te gaan sporten, maar dat kun je al helemaal niet meer opbrengen en dan wil je ook nog een leuke partner zijn. Herkenbaar?

“Hoelang houd jij dit soort dagen vol? Gaat alles nog goed thuis of raak je het spoor af en toe bijster?”

Overbelasting en stress

Langdurige overbelasting zorgt ervoor dat je er niet zoveel meer kan bij hebben. Doe je er nog een schepje stress bovenop, wordt het echt oppassen geblazen. Stress kan vele oorzaken hebben; gedoe op je werk, problemen met een kind, spanningen in je relatie, een zieke ouder, maar ook je eigen perfectionisme.

Eén van de hormonen die ons lijf aanmaakt in stresssituaties is cortisol. Dit stofje zorgt voor je vecht- of vluchtreactie. Ooit heel handig voor onze verre-voorouders, als ze letterlijk last hadden van een beer op de weg, maar tegenwoordig voor de meeste mensen niet dagelijks noodzakelijk. Cortisol zorgt ook voor een snel reactievermogen en alertheid, dit kan voor een korte periode nuttig zijn tijdens een examen of in het verkeer, toch maakt ons lichaam vaak veel te lang cortisol aan, omdat de hersenen geen verschil zien tussen acuut gevaar en chronische stresssituaties. Bovendien blijft het cortisolgehalte stijgen, als er geen moment van herstel komt. Gevoelens van onrust, slaapproblemen, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk, maar ook toename van gewicht kunnen de gevolgen zijn. Dit alles is niet alleen ongezond, het heeft ook zijn weerslag op je gedrag en dus op je gezin.


Je bent ook maar een mens

Wanneer je als moeder gebukt gaat onder overmatige stress, reageer je anders op je kinderen. Stressreacties doen zich automatisch en onbewust voor, waardoor je reageert vanuit een automatisch patroon. Een patroon dat voor jou bekend en vertrouwd is, uit jouw kindertijd bijvoorbeeld. Dit levert vaak niet de reactie op, waar je achteraf trots op bent.


Wat kun je doen?

Niemand zit te wachten op een burn-out. Hoe kun je nu meer rust creëren:

• Neem je dag eens onder de loep. Zijn er gewoontes die je kunt veranderen, zodat jij niet "alles" (alleen) hoeft te doen?

• Block je agenda 1 x p.w. voor iets dat je graag doet om te ontspannen.

"Plan tijd voor jezelf in, want jij bent belangrijk!"

• Ga een cursus mindfulness doen en leer hoe je beter met stress om kunt gaan. Door meer in het nu te leven en dagelijks een momentje voor jezelf te pakken, al is het maar vijf minuten waarin je je richt op je ademhaling, zul je meer rust ervaren.

• Laat je eens heerlijk masseren en laat alle spanning los.

• Maar misschien het allerbelangrijkste: Neem jezelf onder de loep!

Heel veel vrouwen hebben onbewust last van belemmerende overtuigingen, waardoor ze het zichzelf nog moeilijker maken dan het al is. Leg jij de lat heel hoog voor jezelf? Waarom doe je dat eigenlijk? Ben je heel perfectionistisch? Hoe komt dat? Of misschien wil je altijd alle touwtjes in handen hebben? Is dat echt nodig?

Zoek een coach die je kan helpen je belemmerende overtuigingen te onderzoeken en je patronen te doorbreken. Zo vind je jouw pad naar ontspannen moederschap, waarin jij je gezonder en gelukkiger voelt en meer kunt genieten van je gezin!

Doorbreek patronen met een coach en bloei!
156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page