Is jouw kind
onzeker ?
Als jij merkt dat je kind te weinig zelfvertrouwen heeft, wat doet dat dan met jou als moeder? Ben je bang dat deze onzekerheid de ontwikkeling van je kind gaat belemmeren?
​
Onzekerheid hoort bij het opgroeien. Leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, logisch dus dat een nieuwe stap spannend is, of dat het frustrerend kan zijn als iets niet lukt. Het wordt pas echt lastig, als de onzekerheid je kind gaat blokkeren om nieuwe stappen te nemen.
Onzekerheid kan zich op allerlei manieren laten zien:
Een verlegen kind dat wil wegkruipen, lijkt heel anders dan een kind dat de clown uithangt om zichzelf te overschreeuwen, toch kan bij beide kinderen onzekerheid de oorzaak zijn.
Ik kan je helpen om je kind meer zelfvertrouwen te geven, zodat het minder angstig is, meer rust heeft en een positiever zelfbeeld krijgt, zich krachtiger voelt en hierdoor voluit kan bloeien.
Waarom is je kind onzeker?
Er zijn veel redenen te bedenken waarom een kind onzeker is. Tijdens de allereerste levensfase van een kind, is het de bedoeling dat moeder en kind veilig kunnen hechten. Zo ontstaat er een goede verbinding die vertrouwen geeft. Als jullie start hobbels heeft gekend, om welke reden dan ook, kan de basisveiligheid een kras opgelopen hebben. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een vroeggeboorte met couveusetijd.
Ook als je kind een gezonde, veilige start heeft gehad en het veel liefde ontvangt van jou, kan het zich onzeker voelen, door bijvoorbeeld een heftige situatie dat het heeft meegemaakt. Misschien ken jij zelf ook onzekere gevoelens en kinderen spiegelen hun ouders nu eenmaal. Als het “in de familie” (in het familiesysteem) zit kan het zelfs worden doorgegeven van generatie op generatie.
Kortom onzekerheid kan bij elk kind een andere oorsprong hebben.
Bij Praktijk Bloeipracht kunnen wij samen de oorzaak van de onzekerheid opsporen, zodat we jouw kind gericht kunnen brengen naar meer zelfvertrouwen en bloeikracht!
Wanneer je kind krachtig, zelfverzekerd en blij in het leven staat, kan het groeien en voluit bloeien! Dit wil elke moeder het allerliefste voor haar kind, toch?
Wat zie jij bij je kind?
• Het is bang om fouten te maken en wil alles dus héél goed doen.
• Je kind vindt nieuwe dingen spannend/eng, heeft vaak buikpijn bij nieuwe situaties.
• Het zegt vaak: ’Ik kan het niet!’ of ‘Ik ben dom!’
• Je kind is erg afhankelijk van jou en toont weinig initiatief.
• Het is gevoelig voor kritiek.
• Je kind vindt het moeilijk om voor zichzelf op te komen.
• Het is snel boos of gefrustreerd als het niet lukt.
• Het weet zich soms geen houding te geven en gaat zich dan gedragen als een “clowntje”.
• Je kind is erg verlegen, voelt zich ongemakkelijk bij onbekende mensen.
​
Herken jij één of meer punten uit dit lijstje? Dan is er kans dat je kind weinig vertrouwen in zichzelf heeft. Iedereen is wel eens ergens onzeker over, maar als het een bepaalde ontwikkeling in de weg gaat staan, is het tijd om er iets aan te doen.
​
Hier zijn alvast wat tips waarmee je thuis aan de slag kunt gaan:
• Maak een “Trots-pot”: Laat je kind een potje met deksel versieren en zorg dat het elke dag iets positiefs op een briefje schrijft, waarop het trots mag zijn. Doe dit in de trots-pot en laat zien dat er al snel heel veel complimenten in zitten! Bedenk hierbij dat een pluim om wie het kind is, beter werkt dan een compliment om wat het kan. Je kind leert dan: ‘Ik ben goed om wie ik ben!’
(niet alleen, omdat ik een hoog cijfer heb gehaald/zo goed kan voetballen)
• Vertel je kind als iets mislukt, dat je begrijpt dat het baalt, maar dat het nú nog niet is gelukt. Zo laat je zien dat zijn/haar gevoelens er mogen zijn, zodat je kind zich gezien en begrepen zal voelen en dat je er vertrouwen in hebt dat het in de toekomst wèl gaat lukken.
• Bij angst, boosheid of frustratie, blaas je samen met je kind een paar keer heel hard uit. Ga daarna in een krachtige houding staan, bijvoorbeeld in de “superman-stand”, adem zo 3x heel krachtig in en blaas rustig uit... Zo laat je het negatieve los en kun je je opladen met een positief gevoel.
• Geef je kind iets kleins mee in een tas/broekzak naar nieuwe situaties: een heel klein knuffeltje, sleutelhanger of een krachtsteentje o.i.d. dat het kind steun kan geven.
• Laat je kind zelf oplossingen bedenken: Wat heb je nodig om het te doen/wel te laten lukken?
• Help je kind om goed te aarden, dan staat het steviger in de schoenen, kan het beter ontspannen en heeft het minder piekergedachten.
• Zelfvertrouwen groeit door positieve ervaringen! Daag je kind dus in kleine stapjes uit om grenzen te verleggen.
​
Veel succes met de tips! Heb je nog hulp nodig? Bel of mail me dan.