Plaswekker, poeppoli, bekkenbodemtraining ... of het nu gaat om bedplassen of om een probleem met de stoelgang, het is vaak een hardnekkig verschijnsel bij een kind, waarbij schaamte ook een rol speelt. Hebben jullie al van alles geprobeerd en is fysiek gezien alles in orde? Ga dan op zoek naar de verborgen, achterliggende oorzaak!
Met enige regelmaat krijg ik een moeder in mijn praktijk met een hulpvraag rond de zindelijkheid van haar kind. Van peuters/kleuters die niet kunnen/durven “loslaten” op het toilet tot tieners die nog ongelukjes hebben in bed. Als het medische traject dat is doorlopen, uitgewezen heeft dat er met blaas of darmen niets mis is, maar de trainingen die erop volgden niet of nauwelijks hebben geholpen, zijn deze moeders vaak ten einde raad. Misschien logisch dat er een psychisch oorzaak achter zit, maar welke?
Bij een kind dat gepest wordt en tijdens een diepe slaap zijn spanning van de dag loslaat en dus in bed plast, ligt de oorzaak nog vrij aan de oppervlakte. In veel gevallen ligt de kern van een probleem echter niet voor de hand.
Hoe mooi is het dan, een methode in te kunnen zetten om dit te achterhalen!
De Reversie Methode is hier zeer geschikt voor: d.m.v. spiertesten bij de moeder kunnen we op onderzoek uit gaan. Het onderbewuste van moeder en kind heeft namelijk alle antwoorden paraat.
Zo kwam er eens een moeder van drie kinderen bij me. Haar middelste zoon zou bijna vier worden, maar het lukte maar niet zijn behoefte op het toilet te doen. Hij had daardoor vaak buikpijn. Ze liepen al tijden bij een specialist van de zogenaamde poeppoli, maar er veranderde niets.
Hoe moest dat nu als hij naar de basisschool ging? Daar mocht hij immers geen luier om!
In de eerste sessie werd er al veel duidelijk:
Toen haar zoon geboren werd, eiste haar oudste kind steeds alle aandacht op met negatief gedrag. Ook was moeder binnen 10 maanden onverwacht al zwanger van haar derde kind. Ze kwam er tijdens de sessie achter dat haar middelste kindje weinig tot geen aandacht vroeg en zij zich bijna niets kon herinneren van zijn babytijd. Dit raakte diep, niet alleen omdat ze dacht dat zij hem tekort had gedaan, maar ook omdat ze dit erg bij zichzelf herkende. Zij vroeg ook geen aandacht als kind en eigenlijk deed zij dat in haar volwassen leven ook nog niet veel.
Door de omstandigheden was het gevoel van veiligheid bij haar zoon niet goed ontwikkeld, waardoor ook de verbinding tussen moeder en kind niet voldoende tot stand was gekomen. Dit jongetje had liefde en aandacht nodig! Beloningssystemen met stickertjes en cadeautjes hadden natuurlijk geen nut gehad; quality time was waar hij naar snakte 1-op-1 met zijn moeder en ook met zijn vader. Deze peuter had niet bewust gekozen voor buikpijn door obstipatie, zijn onderbewuste was aan het schreeuwen om gezien te worden. Na de eerste sessie begon er al iets te veranderen in zijn stoelgang. Door de spiegel die hij zijn mama had voorgehouden, mocht niet alleen hij nu, maar ook zij meer ruimte gaan innemen. Met behulp van oefeningen met zijn mama tijdens de sessies om de verbinding te herstellen en de opdrachten voor thuis, kon de liefde al snel weer vrijuit stromen.
Bij de derde afspraak kwam er een stralende moeder binnen: de ontlastingsproblemen waren verdwenen en hij kon een paar weken later als vrolijke vierjarige kleuter beginnen in groep 1 ... zónder luier!
Uit dit verhaal blijkt dat de bron van een zindelijkheidsprobleem niet altijd voor de hand ligt. Dit geldt voor allerlei problemen; een kind laat nu eenmaal door middel van een klacht of bepaald gedrag zien dat het ergens niet goed gaat.
Worstel jij ook met een zindelijkheidsprobleem van je kind? Of zijn er anderen klachten waar jij met je kind tegenaan loopt? Neem contact op 06-57245534 of kijk verder op https://www.bloeipracht.nl/filosofie-methodes
Liefs,
Caroline
Praktijk Bloeipracht
Comments